Ryhtiä arkeen
Vuoden alkuun liittyy vahvasti arjen siistiminen, sanokaa mitä sanotte, mutta kyllä tekee hyvää ottaa pieni ryhtiliike myös kotona - nyt pohditaan järkkäilyjuttuja. Ja jatketaan juttua podcastissa!
Jos vuoden loppu kuluu runsauden keskellä, niin vuoden alussa taatusti kaipaa kontrastia. Ylimääräisistä koristeluista luopuminen auttaa jo vähän, mutta kenties samaan energiaan valjastaa muutakin siivottavaa - tarkoitamme ihan oikeaa siivottavaa, eikä elintapasiivousta.
Koti on meidän keskipiste, koska ollaan koti-ihmisiä. Meille se on rauhan ja latautumisen keskiö. Juteltiin miten omaa arkea voisi helpottaa kevyellä tavalla. Kumpikaan meistä ei ole nyt valmis suursiivoukseen tai työlääseen varastojen karsimiseen. Halutaan kuitenkin yksinkertaistaa arjen toimintoja. Mietittiin siihen pointteja. Näitä järjestelyperiaatteita voi toteuttaa pienessä tai suuremmassa mittakaavassa.

Tavaroille omat paikat
Ensimmäinen askel helpompaan arkeen on etsiä jokaiselle tavaralle oma paikka. On vanha mantra että koti pysyy siistinä kuin itsekseen, jos jokaiselle tavaralle on oma paikka ja käytön jälkeen sen palauttaa paikalleen. Toteutuuko tämä?
Anne: Meillä kyllä toteutuu melko hyvin, joskus voi olla pieni viive palautuksessa, mutta lähtökohtaisesti meillä on aina melko siistiä tämän tavan ansiosta. Se helpottaa älyttömästi arkea.
Suvi: Meillä toteutuu osittain. Itse yritän pitää tästä kiinni ja tiedänkin yleensä missä mikäkin on, mutta kaikki perheenjäsenet eivät ole samanlaisia. Minulla on myös aika hyvä näkömuisti ja muistan usein missä olen jonkin tavaran nähnyt. Minä olenkin meidän perheessä se, jolta kysytään missä jokin tavara on. Mutta toki minäkin hukkaan tavaroita ja jätän niitä ajelehtimaan.
Meillä oli viime keväänä suuri urakka, kun siivosimme meidän ullakon. Se oli täynnä tavaraa omakotitalosta muuton jäljiltä ja muutenkin. Siivouksessa järjestettiin kaikki tavarat kategorioittain omiin osioihin. Näin esim. työkalut, sisustusjutut ja urheiluvälineet saivat omat “osastonsa”. Näin on helpompi löytää etsimänsä ullakon uumenista. Keskelle jäi vielä kiva oleskelualue musiikin kuunteluun.


Karsitaan jotain
Lähes kaikilla meillä on karsittavaa ja karsiminen ei helposti lopu. Arkea helpottavassa järjestyksessä tavoitteena on tavaramäärän ja säilytystilan suhde. Säilytystilan lisääminen on harvoin oikea ratkaisu tasapainon saavuttamiseen, halvempi ja helpompi on karsiminen. Lajittelu auttaa tässäkin alkuun - mitä tavaroita tai vaatteita et ole viimeisen vuoden aikana tarvinnut, harkitse niiden säilyttämistä.
Lajittelussa on taikaa. Se on metodi, jolla homman saa alkuun ja joka saa koko urakan tuntumaan pienemmältä, koska on raami minkä puitteissa toimia. Tiedäthän sen tunteen, kun avaat täynnä olevan sotkuisen kaapin ja et tiedä mistä aloittaa. Helpointa on ottaa tavarat pois ja alkaa lajitella niitä kasoihin.
mitä tarvitaan jatkuvasti
mitä tarvitaan harvoin
mitä en ole käyttänyt vuoteen
selkeät kategoriat säilytettäville
Yksinkertaista näin ajateltuna!

Miten päästä alkuun helpossa järjestelyssä
Tähän liittyy vahvasti yllä mainittu lajittelu, syvennetään hieman.
Tämä lista meillekin toteutettavaksi kun inspis iskee:
kerää samaa lajia olevat tavarat samaan säilytyspisteeseen, huomaat jos jotain on liikaa
mieti kodissa kaikille tavaroille arjen kannalta luontevimmat säilytyspaikat
lajittele tärkeimmät, harvoin tarvittavat ja tarpeettomat eri kasoihin
sijoita joka päivä käytettävät tavarat etualalle ja helposti saataville, näin ne tulee palautettua paikoilleen vaivattomammin
merkkaa harvemmin tarvittavat tavarat hyvin, tee esimerkiksi kaapin oven sisäpuolelle lista mitä löytyy ylähyllyiltä laatikoista ja merkkaa tiedot myös säilytyslaatikoihin
luovu tarpeettomista ja ylimääräisistä tavaroista
Toimiva järjestys
Toimiiko pystyviikkaus tai säilytyslaatikot arjessa? Tiedättehän täydellisesti järjestetyt kaapit; jokainen esine on samanlaisessa laatikossa piilossa katseilta tai vaatteet siististi pystyviikattuina. Miltä järjestys tuntuu, kun hakee jotain ja näkee vain samanlaisia laatikoita, sen jälkeen pitää ottaa laatikko käteen ja alkaa etsiä tarkemmin. Mieti pyykkien viemistä kaappiin, hups, pitäisi pystyviikata ne sinne, ei kyllä jaksakkaan.
Suvi: Olen kokeillut pystyviikausta ja joidenkin vaatteiden kanssa se kyllä toimii. Tai jos säilyttää esim. t-paitoja laatikossa, niin pystyviikaamalla näkee kaikki t-paidat yhdellä silmäyksellä, kun avaa laatikon. Mutta sitten huomasin, että t-paidat rypistyvät helposti pystyviikaamalla, enkä enää pystyviikaa niin paljon kuin ennen.
Ratkaisu: Suositellaan sekajärjestelyä, mieti mikä sopii tavoillesi parhaiten. Esimerkiksi järjestää laatikoihin harvemmin tarvittavat asiat ja hyllyttää näkyville jatkuvassa käytössä olevat asiat. Vaatteissa sama, miten haluat laittaa ja ottaa kyseisen vaatteen kaapista, mieti kuinka se tulee helpoiten laitettua takaisin pesun/käytön jälkeen. Priorisoidaan niiden tavaroiden helppoa käsittelyä, mitä tarvitaan jatkuvasti.

Tavaroiden säästeleminen
Tunnistatteko itsessänne vaatteiden tai tavaroiden säästelyä. On ihania vaatteita, mutta ne puetaan vain jos on erityisen kiva meno johonkin. Kaapissa on nättejä lautasia, mutta ne katetaan pöytään vain erityistilanteissa. Usein arjessa käytetään vaan pientä osaa vaatekaapista tai astiakaapista. Miksi?
Anne: Tunnistan tämän täysin itsessäni! Aion nyt reipastua, järjestellä niin että otan käyttöön säästämiäni asioita ja tarkastelen jatkuvasti käyttämiäni kriittisellä silmällä. Pätee etenkin kotivaatteisiin, miksei kotiasukin voisi olla kiva. Teen useammin kiinnostavia kattauksia, vaikkei tulisi vieraita.
Suvi: Tunnistan! Säästelen ihanimpia vaatteita ja astioita. Käytämme päivittäin kuluneita Teema-lautasia, vaikka kaapissa olisi muitakin ihania lautasia, jotka eivät ole niin naarmuilla. Ja sama vaatteissa. Mihin niitä oikein säästelen? Pitäisi vaan käyttää ja nauttia lemppareista. (Ne naarmut saisi kyllä muuten pois puhdistuskivellä lautasista…)

Miten aloitetaan
Toivottavasti kipinä järjestelyyn tulee (tämä meille myös) aloittamisesta. Järjestä yksi epämääräinen laatikko tai kaappi, tai kokeile viikata neuleet ja farkut harkitumpaan järjestykseen. Ja nauti kauneimmista astioistasi ja vaatteistasi!
Parasta innoitusta on alkuun pääseminen!
Juttu jatkuu podcastissa!
Ollaan pitkään mietitty yhteisen podcastin aloittamista ja niinpä päätimmekin, että teemme tähän uutiskirjeeseen liittyen silloin tällöin lyhyitä podcast-jaksoja. Sitten vaan tuumasta toimeen ja tässä tulee ensimmäinen! Podcast löytyy myös Spotifysta.
Jotain ihanaa arkeen




Kotimaisen Lavlierin tuotteet ovat aivan ihastuttavia piristyksiä wc- ja kylpytiloissa. Woodness-tuoksu on raikas ja ylellinen, muttei liian voimakas. Arjen pieniä iloja todellakin.
Rouva Harris lähtee Pariisiin on ihastuttava elokuva (esim. Netflix). Tähän hetkeen visuaalinen ja positiivinen elokuva sopii täydellisesti. Elokuva muistuttaa että olemalla toisille hyvä saa myös itse hyvää. Se on myös meidän teemaan sopiva - löytää iloa pienistä hetkistä.
Magnolia-kausi on pian taas täällä! Niitä oli pakko ostaa heti, kun kukkakaupasta sai. Nyt odotellaan, että nuput aukeavat.
Löydäthän aikaa piipahtaa luonnossa? Mieli lepää ja rentoutuu, kun pääsee hiukan ulkoilemaan ja nauttimaan luonnonkauneudesta. Toivotaan, että saadaan taas kauniita talvipäiviä!
Hyviä ajatuksia ja niin totta. Ei ole pakko tehdä mitään suursiivousta, pienemmätkin twiikkaukset parantaa ja kaunistaa arkea.
Pakko kysyä tosta Teema-lautasten naarmujen käsittelystä. Miten? Toimiiko myös niihin ihme viiruihin mitä tiskikone tekee lautasiin? Mistä lie johtuvat.
Ja Suvi, aivan mieletön tuo 20-luvun ikkuna ullakollanne!
Hienosti kirjoitettu, itse äitinä ja suunnittelijana puhun järjestyksen merkityksestä arjen sujuvuuteen Tavaran määrä suhtautettuna säilytystilaan on asian ydin. Tavaroiden karsiminen sekä perheen yksilöllisiin säilytysjärjestelmiin kannattaa satsata erityisesti suurperheissä ja paljon liikuntaa harrastavissa perheissä. Kun säilytystilaa on rajallisesti niin huomio kiinnittyy tavaroiden lajitteluun esim. erilaisten laatikoiden ja rasioiden avulla, näin tavarat löytyy tarvittaessa ja järjestys säilyy. Rakentamisen/remontoinnin yhteydessä suunnittelijan roolissa ollessani pyrin vaikuttamaan siihen, että jo alkumetreillä mietitään perheen toiminnalliset tarpeet säilytyksen suhteen sekä missä mikäkin tavara säilytetään esim. keittiösuunnitelmaa tehdessä. Heifi Parjanen Sisustussuunnittelu Parkot Savonlinna